18 de setembre 2017

Ateneu i Circ // Vol 2: Formació.

Setembre sol ser un moment de començaments. Comença una nova temporada després de la pausa d'estiu i amb ella s'activa un nou curs. Així succeeix també amb la que ha arribat a ser una de les dimensions més característica de la identitat actual de l'Ateneu: la formació en circ.
La història de com des de l'Ateneu es va encetar el camí de l'educació transformadora a través del circ, va començar el 1984 amb uns primers cursets d'acrobàcia, que en principi estaven destinats a públic adult. A partir de l'any 1985 es va anar concretant el taller obert de circ com un espai on la trobada de la gent que començava a practicar diferents tècniques circenses es combinava amb tallers oberts, gratuïts i amb poca continuïtat, destinats específicament a nens i nenes del barri en situació d'exclusió social.


A partir de juliol de l'any 1987 aquesta activitat va trobar una forma de finançar-se mitjançant la celebració de tallers de circ fora de l'Ateneu que es cobraven. Els guanys eren invertits per comprar nou material, mentre que els monitors realitzaven la seva activitat de manera voluntària. Aquesta manera d'autofinançament va permetre els dos anys següents que funcionés la part econòmica sense la necessitat de demanar ajut a cap administració ni a cap particular. El 1990, just abans de les grans obres, els tallers es feien amb una bona assistència d'alumnes a les classes i amb bon ambient i ritme de treball.


Per motius logístics, el taller infantil es va aturar durant els quatre anys que hi va haver obres a l'Ateneu, entre 1991 i 1994. En canvi el taller de circ obert per adults va continuar funcionant de manera ininterrompuda, realitzant trobades en el local dels Propis, de Via Júlia, a Can Fabra i a Sant Andreu. Finalitzades les obres, amb el nou Ateneu, es va restablir el taller de circ infantil gratuït el febrer de 1995. La demanda de formació, tant en cursets anuals i intensius per a adults en tècniques com a trapezi, acrobàcia, equilibris, monocicle i malabars, així com la participació en el Taller obert d'adults, dilluns i dijous de 19,30 a 22.30 hores, va anar creixent en els anys següents, a mesura que el nom de l'Ateneu s'anava vinculant cada vegada més amb el circ contemporani.


Els primers anys del nou Ateneu, al voltant de 60 nens i nens de Nou Barris i d'altres llocs de la ciutat van participar en els tallers de circ, creant tres espectacles a final de curs fruit de la seva participació activa. Així és com es va anar desenvolupant una metodologia pedagògica que contribuiria a covar la idea de crear les bases de l'Escola Infantil de Circ al curs 1997-1998. A partir d'aquest moment, i gràcies al suport de la Gestora i a una subvenció municipal rebuda per Bidó de Nou Barris, l'àrea de formació, que fins llavors havia estat una activitat deficitària, va passar a ser integrada en el projecte de l'Ateneu i les seves activitats anomades Taller infantil de Circ i Escola Infantil de Circ de l'Ateneu Popular 9 Barris. D'aquesta manera els professors van començar a cobrar pel seu treball i es va anar desenvolupant un pla d'estudis. Pel camí també va sorgir l'any 2003 l'Escola Juvenil de Circ, mentre que la formació d'adults es va abandonar a partir del moment en què es va configurar la veïna escola Rogelio Rivel com un projecte completament independent de l'Ateneu i enfocat a cobrir aquesta oferta formativa.


Per part de l'Ateneu en els últims temps s'ha anat desenvolupant la formació de formadors en Circ Social, com una manera de transmetre l'experiència acumulada pel fet de ser pioners en aquest àmbit. Aquesta experiència ha permès comprendre i desenvolupar el treball educatiu en el món del circ, amb l'objectiu d'aconseguir assolir fites com: el desenvolupament de la creació artística, la millora del domini psicomotor del mateix cos, el desenvolupament de la capacitat d'interrelació personal, la capacitat d'expressar l'opinió personal, la utilització del temps de lleure de manera creativa i no consumista, la dinamització comunitària i la promoció de la cohesió social. Amb el pas dels anys, l'aposta per formació i el circ social han transformat a l'Ateneu en una referència en l'àmbit local, estatal i internacional i això s'ha vist reflectit en la seva organització interna amb una persona contractada dedicada a gestionar l'àrea de formació i una altra dedicada gestionar l'escola.


Una constel·lació de projectes ha permès estendre amb el pas dels anys la proposta formativa del circ social a molts altres àmbits, vinculant aquesta a la intervenció amb diversos col·lectius juvenils i casals infantils i també dins de l'àmbit de la salut, treballant en diferents moments amb gent gran i amb persones amb diversitat funcional. Tot el vessant comunitari, que va en paral·lel a l'Escola, es treballa conjuntament amb les diferents taules comunitàries del territori: les taules de salut i de joves de Trinitat Nova, la taula socioeducativa de Roquetes i la taula de franja jove.
Tornant a l'Ateneu, en els últims anys ha sigut important la implicació de les mares i les pares de les Escoles Infantil i Juvenil, l'Hampa, l'Heroica Associació de Mares i Pares, i l'empoderament dels joves de l'àrea, responsables de contribuir a dinamitzar els intercanvis europeus i fins i tot representar algú cop, en el cas de l'Hampa, a l'Ateneu a la Rua del carnaval de Nou Barris amb la seva comparsa.



El temps passa i l'Ateneu continua sent una escola per formar persones i contribuir així a l'enfortiment del món del circ i a la construcció d'una societat més lliure, fraternal i divertida.


Fonts:

Per aprofundir més en el model pedagògic de l'Ateneu podeu consultar:

* Circ, educació i transformació social. El projecte pedagògic de l'Ateneu Popular 9 Barris.