Foliada

Cultura Popular: Galícia, Canàries i Nou Barris.

Data

Dissabte 7 d'octubre 2017 - 09:00

Preu

gratuït

Cicle

Altres

Tipologia

Música + gastronomia + arts escèniques

La Foliada és un festival de cultura popular que conecta Galícia, Canàries i Nou Barris. Durant tres dies sencers arts escèniques, música i gastronomia inundaran l'espai públic en un festival únic, nascut amb l'esforç d'entiats dels tres territoris, i la voluntat d'intercanviar i conviure. 

 

Dissabte 7 octubre:

 11h // Parc de la Guineueta // Fira Cultural:

Hora: 11.00h

Lloc: CEIP Mercè Rodoreda (inici)

Txaranga de la prospe: Soroll, ritmes trepidants i bon ambient. Txaranga i prospe són dues paraules que combiandes només poden generar bon ambient.

Hora: 12h

Lloc: Parc de la Guineueta

  • Taller salto pastor

Es denomina salt del pastor canari, també conegut col·loquialment per “brinco”, l’acte de desplaçar-se pel terreny amb ajuda d’una fusta cònica acabada en una part metàl·lica que es recolza a terra. És una practica tradicional de les illes canàries. Organitza: jurria sabor canari.   

  • Lucha Canaria

La lluita canària és un esport d'oposició que es fonamenta en l'enfrontament de dos adversaris, els quals des d'una posició inicial de bipedestació i adherència a la boca-màniga dels pantalons, procuren, durant un temps no superior al minut i mig, sense sortir- d'un terreny circular, desequilibrar per fer tocar a terra al contrari amb qualsevol part del cos que no sigui la planta dels peus i utilitzen per a això una sèrie de tècniques, tant de mans com de peus o combinades i en les que està prohibit el cop.

  • La barranquera

El Joc del Garrote és una pràctica d'habilitat i destresa en la qual en mans del garrotista, un tros inert de fusta pren vida, es torna elàstic, ràpid, lleuger i ple d'energia i encara que pugui portar-nos a confusió, és un art en el que no es guanya ni es perd, no és la fi ser el millor ni quedar invicte. Per contra no es colpeja al company amb qui es juga, es tracta de realitzar la tècnica més vistosa, "La Punta" o combinació de cops més complexa, evitant el dany o el cop que podria arribar a ser mortal. L'Escola de Garrote l'Barranquera-Telde es defineix com un grup de jugadors de garrot tradicional canari que per tal de garantir la seva pervivència, el practiquen amb el mateix entusiasme amb què els va ser transmès a principi dels 90 del segle XX.

Proposta educativa per sensibilitzar sobre la problemàtica de la migració irregular. A través d'un joc a escala humana treballarem les causes i les conseqüències que obliguen a milions de persones a posar la seva vida en perill cada dia.

  • Bailes tradicionales Canarios

Els cants i balls més generalitzats i que més s'han estès per l'arxipèlag canari són les isas, les follies i les malaguenyes. S'incorporen al folklore canari cap al segle XVIII. Altres danses també importants són les seguidilles, la masurca, el arrorró i els cants de desafiament, i anteriors a aquestes, el ball del viu, el tajaraste o el sirinoque. S'han de tenir en compte totes les cultures que han estat en contacte amb les Illes Canàries en els últims segles, ja que cadascuna ha deixat empremta en major o menor mesura al folklore canari, des dels primers pobladors anteriors a la conquesta, fins als espanyols i portuguesos durant la mateixa, la cultura caribenya portada pels emigrants canaris al seu torn ... l'aportació de cadascuna d'elles va generar aquest primer folklore musical canari, al que després se sumarien les dels comerciants genovesos, jueus, flamencs i britànics, i sobretot, el trànsit de persones entre les Canàries i Amèrica.

  • Taller Flamenco

Laboratori de “letrillas, marcajes y remates por tangos”. Amb Luis R. Lorite. 

  • Arte-lixo desde Redondela

Taller orientat a crear peces artístiques amb material reciclat.

  • Exhibició música amb GameBoy

BRABÚBOY: Púlpiño Viascón és un músic multiinstrumentista gallec, pertanyent a bandes com Us Verjaiudos, O Jarbanzo Negre, Us Diplomaticos de Monte Alto, Bonovo, Galegoz, i col·laborador en enregistramentsamb Manu Chao, Susana Seivane.etc, etc. El 2014 comença a programar música per un bescanvi d'una gameboy Dm a canvi d'un clauer del naranjito, estudiant pel seu compte les tècniques necessàries per crear a 8 bits, utilitzant el cartutx LSDJ. El 2015 edita el seu primer àlbum, cançons exclusivament programades amb una gameboy Dm 01 dels 80 " fusionat la música tradicional gallega a 8 bits.

  • Fotomatón

Espai dedicat a la fotografia, la imatge i el retrat com a eina de canvi. 

  • Escalabirras

L’objectiu d’aquest joc és arribar el més amunt possible utilitzant únicament caixes de cervesa.  

  • Taller de Circ

Es podran practicar diverses tècniques de circ com malabars, equilibris i monocicle.

  • Taller de Grafitti

Parets i pintures per plasmar un dels arts més practicats a Nou Barris, el graffiti. 

 

Hora: 14h

Lloc: Parc de la Guineueta

Dinar galleg: Arròs amb “chocos”. 

Preu: 6€

 

Hora: 15.30h

Lloc: Parc de la Guineueta

Trobada entre glosadors i "regueifeiros".

En aquesta activitat el vers és el protagonista, diferents tradicions es donaran la mà en aquesta trobada. La "regueifa" és una de les expressions gallegues de la improvisació oral en vers, un moviment acadèmic i cultural en expansió que ja compta amb càtedres universitàries, congressos internacionals o processos d'investigació i de desenvolupament escolar oberts per diferents llocs del planeta. Una eina de comunicació i aprenentatge al mateix temps únic, en què el motor de les emocions fa funcionar el nostre cervell com la locomotora del Xangai. La regueifa és un important element del patrimoni cultural immaterial, i la nostra intenció també és donar-li a l'imaginari tradicional una funcionalitat en el moment actual, crear tradició en actiu, o activar la tradició i actualitzar-la amb l'energia de la joventut.

Cor de Carxofa és una associació de foment del glosat, que té com a objectiu la recuperació, la promoció i la difusió del glosat en català, entès com a gènere poètic i musical que consisteix a improvisar versos sobre una determinada

melodia. Des del seu inicis, els objectius de Cor de Carxofa ha estat elaborar material de difusió i treball per donar a conèixer la cançó improvisada. Per això han editat el “Manual d’Iniciació de la Glosa”, un llibre amb CD que és una primera eina de treball per la feina de divulgació. D’entre moltes activitats, organitza cada any la Trobada de Cantadors d’Espolla on es corona cada any el Rei de les Nyacres i l’Escola d’Estiu de Glosa (una estada formativa per adults que volen descobrir i/o aprofundir en l’ús de la glosa com a eina pedagògica i lúdica).

 

Hora: 17h

Lloc: Parc de la Guineueta

Cuentacuentos

“Amores propios”, Contes d’amor sense sucres afegits.  

 

Hora: 17.30h

Lloc: Parc de la Guineueta

Don Juan León y su conjunto (hip-hop, polka, cumbia)

Reconversió del folk canari cap paratges il·limitats, on els cants autòctons de pastors i camperols s'acompanyen dels ritmes sincopats d'altres món: hip-hop, polka, cúmbia ...

 

Hora: 18.30h

Lloc: Parc de la Guineueta

Cabaret Foliada

Un cabaret sense vergonya. Un escenari obert a l’experimentació. En aquesta ocasió comptarem amb la participació de Julius, Alvarito, Blár, i la presentació de Camilo Clown i algunes sorpreses.  

 

Hora: 20h

Lloc: Parc de la Guineueta (inici)

Cercavila-Foliada galega: Amb la participació de Os do Xalo, Embruxo, Bouba, dinamitzada per Punto e volta, i Andar cos tempos. 

 

Hora: 21h

Lloc: Amfiteatre de Roquetes

Sopar canari: Costella de porc amb patates i “mojo verde”

Preu: 6€

 

22.30h // Amfiteatre de Roquetes // Concerts

Decurs (post-hardcore contratiempo): Trio format a Barcelona al 2005 de postpunk. So contundent sense treva

Moskeperras (punk): Un dels grups de punk que han donat més batalla a Nou Barris. Música sense complexos i sense vergonya.

Espectacle de foc amb Diables de la Guineueta: Torna aquesta mítica banda per la Foliada 40 anys d’Ateneu Popular 9 Barris. Una oportunitat única per gaudir d’un grup de músics molt lligats a Nou Barris, on les seves cançons formen part de la banda sonora de l’Ateneu. 

Queimada: Anxo Baranga + Furafollas (teatre)

O Jarbanzo Negro (Mestissatge):  Torna aquesta mítica banda per la Foliada 40 anys d’Ateneu Popular 9 Barris. Aquesta és una banda formada per gallegs, alemanys i extremenys, músics i artistes de circ que tenen les seves arrels als carrers de tota Europa. Música gallega, punk, ska, balakanica i tot això en un mateix escenari. Una barreja de cultures que s'ajuntarà de forma especial per aquesta ocasió. 

 

Banda Xangai (Mestissatge):  Aquesta és una banda nascuda per una única actuació, dins a la Foliada 2017. El Xangai era el nóm amb el que anomenaven al vell comboi que durant dècades va transportar a centenars de milers d'emigrants de Galícia a Barcelona. Un tren que ara avança amb un únic combustible, màxima potència: l'emoció dels passatgers. Vénen al Xangai artistes de llarg recorregut (Manuel Rivas, Pinto d'Herbón i Xairo, músics de Ultraqäns, Tres Trébons, Diplomàtics de Monte-Alto). Talents d'alta velocitat (Lydia Bolboreta, García Mc). També emigrants retornats (Víctor de Ginocha, Sofia Tarela, Xan i Vies -Jarbanzo Negro-), emigrants que es van quedar (Paola Garota, Anxo Baranga). Emigrants que van néixer per viatjar (Nacho, Tanja). I fins i tot artistes famosos que, per fi, tornen al lloc on van néixer. Aquest tren no para i segueix sumant vagons. A Nou Barris enganxarem a Stoy Ke Trino, Reopla i Morosito i altres companys de ruta en aquest viatge ple d'emoció.

 

Pots consultar la programació de diumenge aquí.