24 de desembre 2014

Discurs estrena Circ d'Hivern

 Bona nit, amigues i amics.

Benvingudes i benvinguts i gràcies per venir a una nova estrena del Circ d’Hivern.

Estrenem la 19a edició, un número que cada any confereix més consolidació, respecte, afecte i exigència.

El Circ d’Hivern és, des de fa 19 anys,  la proposta artística i de suport a la creació central de l’Ateneu Popular de 9 Barris. La producció pròpia per excel·lència. La cita ineludible: la que ens fa venir una vegada, i tornar sempre. La que ens emociona i manté a l’Ateneu en el lloc on va néixer, consolidant-lo any rere any, com a projecte artístic, social, cultural i educatiu.

I, com ja sabeu les més veteranes i veterans, cada edició té la seva singularitat i és diferent de l’anterior, i això ens predisposa a l’expectació, i ens obre la possibilitat, fins i tot el dret, de sorprendre’ns, any rere any...

Enguany, la proposta ha estat dirigida per Jordi Aspa i construïda pel Col·lectiu Tierra, un grup d’artistes que en aquesta FIRA troben l’encaix de diverses disciplines i recorreguts. Les crispetes de FIRA envairan l’Ateneu fins al dia 11 de gener. Molta merda, artistes.   

Però la novetat va més enllà de l’espectacle. Aquest és un any especial, perquè amb l’estrena del Circ d’Hivern, estrenem també el nou teatre de l’Ateneu, un teatre que ha estat en obres des del mes de juny fins pràcticament avui.

Aquest procés ens ha generat algunes dificultats i reptes -i aprofitem el moment per agrair a La central del Circ la seva col·laboració,  pel que fa a l’ús dels espais- per al treball dels artistes, tècnics i equip de l’Ateneu, en les millors condicions. Gràcies. Però alhora ens genera una emoció i satisfacció especial, pel fet que a 9 Barris tenim des de fa 20 anys un espai teatral de primer nivell, i que ara el reestrenem, gràcies a una inversió pública que suposa un retorn social, un retorn dels recursos de totes i tots a la comunitat.

També tenim un nou lloc on trobar-nos, el nou web de l’Ateneu, l’espai on poder conèixer i seguir l’activitat i els esdeveniments del dia a dia.

Una altra novetat, fa referència a la raó de ser de l’Ateneu, i té a veure amb el conjunt de persones, activistes, artistes, veïnes, alumnes, voluntàries, i amigues que en prenen part. Aquesta temporada hem tancat el procés Decidim Ateneu, que ha permès reflexionar sobre la presa de decisions, la participació, i el model econòmic i la vessant comunicativa del projecte col·lectiu que és l’Ateneu Popular 9 Barris. Després de la reflexió, comença l’acció, i és per aquest motiu que esperem que durant tota aquesta temporada estrenem també noves formes de fer, de participar, de funcionar i de construir l’Ateneu. Sempre aprenent, dubtant, buscant... no només per fer comunitat, sinó també i sobretot, per ser comunitat.

I és en aquest sentit, que pren un significat especial la defensa de la cultura com a fet quotidià, i com a dret col·lectiu. Com a vehicle per generar vincles, relacions, expressions diverses i, també, organització. Una organització col·lectiva que es fa necessària en moments com l’actual, de regressió en drets polítics i socials, de la qual la Plataforma 9 Barris Cabrejada, n’és el principal exponent al nostre territori. I és per això que l’escenari de l’Ateneu va més enllà d’aquestes parets i s’allarga cap als carrers.

I en aquest context, també el dret a la cultura, és un dret fonamental que cal defensar des d’allò públic. Una cultura que no sigui exclusivista i excloent, que no sigui indústria, ni mercat, ni producte, ni privilegi.

La cultura com a partimoni comú i d’allò quotidià, la cultura que és expressió, que és  relació, que és missatge, crítica i eina de transformació i canvi social. Això és el que ens fa fer el que creiem i creure en el que fem. 

Salut i Circ, i gaudiu de l’espectacle