20 de setembre 2018

20 anys d'Escola Infatil de Circ

Aquest curs inaugurem la temporada amb el 20è aniversari de l'Escola de Circ de l'Ateneu. Serà una jornada molt emotiva, on hi haurà celebració, espectacles i molts retrobaments. Realitzarem un merescut reconeixement al recorregut d'una part fonamental del projecte, que ha ajudat a construir l'Ateneu tal com és avui en dia.

20 anys donen per molt! Bé, en realitat en són uns quants més... L'any 1984 sorgeixen, de manera espontània, els primers tallers oberts de circ, els quals es barrejaven artistes que assajaven a l'Ateneu amb joves del barri que s'acostaven encuriosits. Es realitzaven al Lokal, la nau de l'antiga planta asfàltica, ja reconvertida en Ateneu. Entre el 1991 i el 1994, durant la rehabilitació de l'edifici, van adquirir un caràcter ambulant, fins que es va aconseguir un espai estable en finalitzar les obres.

El 1995 té lloc la reinauguració de l'Ateneu, que va suposar un nou impuls pel projecte gràcies a les possibilitats que va brindar el nou espai. Així, arribem al curs 1995-96 en què es realitza el primer espectable de fi de curs. Aquest any es crea l'Escola Infantil de Circ de l'Ateneu, que es formalitza com a projecte. A partir d'aquí, amb l'experiència de cada curs, s'acabarà constituint l'escola i el seu projecte pedagògic, incloent-hi diferents tècniques de circ –com equilibris sobre objectes, monocicle, malabars, trapezi, acrobàcia, expressió dramàtica, dansa i xanques– i configurant l'actual proposta de formació artística i educació en valors, que esdevé el seu tret més distintiu.

És una molt bona oportunitat per fer la vista i enrere –sense perdre de vista el moment present– i celebrar tot el que s'ha aconseguit al llarg d'aquests anys, reafirmant-nos en la voluntat de construir entre totes un projecte pedagògic global en què diferents llenguatges artístics es barregen i es retroalimenten per generar noves propostes i nous reptes. Reptes que volem afrontar plegats i amb gran il·lusió.

L'escola, projecte pioner, ha apropat el circ als infants i a les seves famílies, contribuint a generar nou públic. També ha estat el primer contacte amb el circ per futurs artistes que han fet d'aquesta art escènica el seu mitjà de vida. Des del vessant pedagògic, ha estat la "cantera" per formadors/es de circ i monitors/es dels intercanvis internacionals. En definitiva, ha ajudat al fet que l'Ateneu s'acabés convertint en un pol artístic i cultural pel jovent de la zona centre de Nou Barris i ha suposat una de les portes d'entrada a un projecte participatiu com és l'Ateneu.

Però no volem aturar-nos aquí emmirallant-nos en el passat! Seguirem mirant cap endavant, amb esperit crític i sense conformar-nos.

Salut i Circ!