L’Ateneu i el Circ// vol. 1
El 18 i 19 d'abril de 2015 es va celebrar la cinquantena edició del Combinat de Circ, tota una senya d'identitat de l'Ateneu Popular 9 Barris. El primer Combinat de Circ va tenir lloc en 1995 amb l'Ateneu recentment estrenat després de les obres que el van mantenir tancat més de tres anys. Aquella va ser una oportunitat per estrenar el nou teatre amb espectacles de format més gran, que no cabien a les programacions del Lokal dels divendres a la nit. El Combinat va suposar l'estrena d'un format nou, basat en números de diversos artistes que s'assajaven junts durant una setmana i es sumaven per crear un espectacle nou, al principi autogestionadament i mes endavant sota la direcció d'una persona. Depenent de l'any es van arribar a realitzar fins a tres o quatre combinats, mentre que en èpoques més recents han passat a ser un o dues.
El circ havia trobat aviat a l'Ateneu un terreny fèrtil on prosperar. Des de mitjans dels anys vuitanta van començar a ajuntar-nos a entrenar tècniques circenses en l'Ateneu un grup de gent inquieta del barri, al que es va anar sumant més gent de la ciutat amb ganes d'aprendre noves habilitats. Aleshores eren molt pocs els espais a Barcelona on pogués practicar-se tècniques circenses. El 1983 es va fer un primer curset d'acrobàcia i a partir de 1985/1986 van anar prenent forma els tallers regulars per a adults. També van començar en aquestes dates els tallers per a nens i nenes de l'entorn de l'Ateneu, la qual cosa va suposar el començament de la nostra vocació pel Circ Social que tant hauríem de desenvolupar més endavant, encara que en aquells dies no sabéssim que es tractava d'això.
A partir de la renovació de 1986 de la sala gran, el circ es va anar obrint camí dins de la programació de l'Ateneu. En aquells anys es van succeir amb major freqüència els tallers de clown, d'acrobàcies, trapezi i tot un grup de gent que s'ajuntava dia i nit a entrenar malabars en la nau. Els començaments del circ en l'Ateneu van ser la conseqüència de la tradició de grups d'animació que havíem anat desenvolupant des de feia anys i amb els quals havíem passejat per les festes de tots els barris del nostre entorn. L'Ateneu va acompanyar el sorgiment de tota una escena de petites companyies que van anar apareixent als finals de la dècada dels vuitanta i començaments dels noranta: Desastrosus Cirkus,Germans Magirus, Ekil i Brios, Nikito Nipongo, Marco i Polo o Els Galindos al costat d'altres companyes que tenien una trajectòria una mica més llarga, com Boni i Caroli, Paxaros na testa, Escarlata circus, Petit circ de carrer, Circ Semolao, l'Avalot. Tots ells van trobar en l'Ateneu un lloc on poder entrenar i/o mostrar les seves creacions.
Els anys noranta van ser els anys de l'expansió del Circ en l'Ateneu. Un resultat d'això va ser la creació en l'Ateneu al febrer de 1991 de l'Associació de Circ de Catalunya (ACC), poc abans de les obres, amb l'objectiu de promoure el sector en l'ambit cultural catalá. Aquest mateix any, amb l'Ateneu ja en obres, la ACC va organitzar en el Parc de la Ciutadella la primera Festa del Circ. L'objectiu d'aquest esdeveniment era donar a conèixer el nou circ que s'estava fent a Catalunya i, al mateix temps, aglutinar a la gent del circ tradicional: Electric Man, Germans Totó, etc. Una vegada va estar renovat el Ateneu, la Festa del Circ es va passar a celebrar en l'Ateneu durant uns quants anys. La ACC va estar en actiu fins a 2002. La seva continuadora natural va ser l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC), en el naixement de la qual també va estar present l'Ateneu, ja que va sorgir de les Jornades sobre circ Memorial Joan Armengol, que es van celebrar en l'Ateneu Popular 9 Barris els dies 22 i 23 d'octubre de 2004.
Una vegada acabades les obres, al 1994, amb el nou teatre i la seva immensa caixa escènica, vam poder contribuir molt més a la consolidació del circ en l'escena cultural de la ciutat així com desenvolupar produccions pròpies més grans com els Circs d'Hivern que van començar a partir de 1996.
I la història continua...