Jornada CULTURA COM
fecha
Sábado 23 noviembre 2024 - 10:00
precio
Jornada d’intercanvi de bones pràctiques en cultura comunitària
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a espaicomunitaris@xes.cat
LLoc: CASAL DE BARRI POU DE LA FIGUERA
Ens proposem identificar, de forma col·lectiva, el grau d’importància que té l’accés i ús de l'espai públic per l’enfortiment del teixit Comunitari i com, un teixit comunitari fort, genera resiliència democràtica davant l’avançament de discursos i posicionaments feixistes o d’ultradreta:
- Considerem cabdal la importància del dret a la ciutat per les relacions socials i veïnals.
- En l’espai públic, interior o exterior, és el medi on desbordem les individualitats i les relacions de família nuclear, i es generen les condicions d’oportunitat per traçar relacions col·lectives.
- És l’espai de coneixença, on ens relacionem amb els diferents costums, valors i codis culturals.
- On s’evidencien les diversitats condicionades per les desigualtats que ens creuen de forma interseccional.
- On acollim i arrelem, teixim vincles de confiança, que són la base del sentiment de pertinença i la corresponsabilitat del benestar comú i la cohesió social.
- Les places i carrers, són alhora escola de participació col·lectiva i escola de resolució de conflictes, les bases per l’apoderament del veïnat, la participació democràtica més directa i l'autoorganització i articulació social per la defensa de drets.
En resum, el medi on es donen els moviments socials i s'enforteixen els teixits comunitaris que reclamen pràctiques de democratització de l'ús i dret a la ciutat, de definició i gestió comunitària dels espais públics i de mecanismes d'incidència en el model de ciutat.
- Per facilitar relacions socials sanes, més resilients davant l’impacte dels discursos d’odi, inseguretat i por.
- Provocar espais més segurs, amb menys conflictivitat social, menys discriminacions i agressions, crear cordons de seguretat davant la tendència creixent dels feixismes, i de la cultura de la participació democràtica i el bé comú.
Per fer-ho ens instem a treballar en dos tallers consecutius, el dissabte dia 23 a les 9:30h al casal de barri del Pou de la Figuera:
Taller 1 Democratització del espai públic i model de ciutat: impactes en el teixit comunitari.
L’Espai Públic suporta una creixent privatització dels nostres territoris, un exemple clar és la gestió d’aquest en el marc de la Copa Amèrica, la privatització del Parc Güell per usos comercials de Louis Vuitton, la negació de la lliure circulació per a les veïnes de la Barceloneta, en són exemples, on la governança de la gestió ha estat impositiva i sota interessos d’explotació econòmica i mercantil, que responen a un model de ciutat aparador.
Volem aprofundir en l’anàlisi de les pràctiques d’ús de l'espai públic, els factors que promouen o dificulten aquest ús. La gestió comunitària presenta un conjunt de pràctiques de democratització de l'ús de l'espai públic, de creació de vincles i mecanismes d'incidència en el model i dret a la ciutat, que poden mostrar altres formes de fer carrer, territori i comunitat més enllà de la gestió neoliberal de l’espai públic.
Taller 2 Cultura Comunitària vs feixisme: resiliències comunitàries davant la discriminació i els discursos d'odi
Com un teixit comunitari fort genera resiliència democràtica davant l’avançament de discursos i posicionaments feixistes o d’ultradreta? Les relacions públic-comunitàries afavoreixen la democratització de la gestió de recursos públics i les estructures populars també fan un rol de democratització i redistribució econòmica, volem aprofundir de quina manera ho fan i quin impacte tenen en fer-ho.
De les idees clau d'aquests dos tallers, s'elaborarà un compromís i posicionament conjunt que es reflectirà en un Manifest i posteriorment farem un dinar on seguirem compartint i projectant futur des dels vincles informals.
Ben dinat anirem plegades a la manifestació "Abaixem els lloguers” convocada pel Moviment de l’habitatge a les 17h a Plaça universitat.
Fem un crida a participar d'aquesta jornada a tots aquells col·lectius transformadors, de base, d'autoorganització i gestió comunitària. Pots inscriure't enviant un correu a espaiscomunitaris@xes.cat
Xarxa d'Espais Comunitaris - XES