13 diciembre 2024

Formació de formadores: 'Circ Hack. Per una pràctica més feminista'

El mes de gener l'Ateneu oferirà un curs sobre formació en circ i feminisme en el marc del Pla d'Impuls del Circ, amb caràcter gratuït.

📅 10-12 i 24-26 de gener 2025

⏱️ 30 hores

📍  Ateneu Popular 9 Barris

✅ Gratuït

📝 Formulari de sol·licitud d'inscripció (data límit 29 de desembre)


Aquest curs s'orienta a formadores de circ i de circ social que tinguin interès en revisar les seves pràctiques pedagògiques des de la perspectiva del feminisme.

Aquesta iniciativa és possible gràcies al suport derivat del Pla d'Impuls del Circ 2023-2026. Per aquesta raó, amb intenció de facilitar la difusió d'aquests sabers, desenvolupats a l'Ateneu Popular 9 Barris, cap al conjunt del sector del circ, la primera edició de la formació s'oferirà de manera gratuïta, amb un límit de 30 places.

Per tal que puguin accedir-hi representants d'una varietat ampla d'escoles i organitzacions de circ social, així com de diferents indrets de Catalunya, les inscripcions no només es formalitzaran tenint en consideració l'ordre d'arribada de les sol·licituds, sinó també d'acord amb criteris de pluralitat i diversitat territorial. Així mateix, es prioritzarà la inscripció de professionals, no pas d'estudiants.

En cas d'estar-hi interessades, ompliu el formulari de sol·licitud d'inscripció, amb data límit 29 de desembre.


Descripció del curs

La formació vol dotar a les formadores de circ social de la capacitat per repensar les seves pràctiques, qüestionant no només el contingut, sinó també les dinàmiques que es reprodueixen dins l'espai formatiu. A partir de la reconfiguració del relat dels nostres cossos, dels nostres pensaments i formes de fer, es busca trencar amb les normes de gènere que sovint condicionen la manera com ens movem, aprenem i ens relacionem dins del circ social. La formació també ofereix eines per crear un espai inclusiu, on la diversitat corporal, cultural, de classe, de gènere i d' experiències tenen cabuda i sigui valorada de manera equitativa.

Metodologia

Plantegem una metodologia participativa que combinarà la facilitació d'eines  amb dinàmiques per ajudar-nos a reflexionar sobre les nostres vivències i aplicar de manera pràctica els conceptes que treballem. Per nosaltres, és essencial poder reflexionar des de dos nivells. Des d'un nivell vivencial, per anar explorant les nostres creences i opinions sobre els temes que tractem. A partir de la nostra experiència, utilitzant-la com a punt de partida per als debats, les reflexions i l'aprofundiment col.lectiu. La intenció és que totes puguem aterrar els nostres projectes i compartir entre nosaltres vivències i idees, construint juntes un espai col·lectiu de creixement.

Objectius
  1. Reconfigurar la pràctica del circ social a través d’una mirada feminista.
  2. Generar propostes aplicables per compartir amb els nostres projectes.
Continguts
  • Conceptes bàsics del feminisme per ajudar a revisar la nostra pràctica.
  • L'aplicació de la coeducació en els tallers de circ social.
  • Anàlisi i reflexió de la gestió de les violències.
  • Claus d'anàlisi i aplicació en els processos creatius de circ social.
  • Fases per la implementació de la perspectiva feminista en les nostres entitats i projectes.
Duració

30 hores

Dates i horaris

Divendres 10/01/24, 18:00-21:00

Dissabte 11/01/24, 10:00-19:30 (amb pausa per a dinar de 14:00 a 15:30)*

Diumenge 12/01/24, 10:00-14:00

Divendres 24/01/24, 18:00-21:00

Dissabte 25/01/24, 10:00-19:30 (amb pausa per a dinar de 14:00 a 15:30)*

Diumenge 26/01/24, 10:00-14:00

*el dinar no està inclòs i cal que cada participant se’n faci càrrec. S’oferirà un microones.

Acompanyament posterior

Com a part del procés d’aprenentatge, la formació anirà seguida d’un procés d’acompanyament al grup de participants, de la mà de les formadores. L’objectiu principal d’aquest seguiment és resoldre conjuntament les necessitats, dubtes o qüestionaments que sorgeixin una vegada es posin en pràctica els coneixements i les eines compartides al llarg del curs. En els tres mesos següents (febrer, març, abril) es faran tres sessions de 3 hores de duració (un dissabte al mes). Les dates i horaris específics, així com l’estructura d’aquestes trobades, es definiran d’acord amb el grup de participants per tal d’adequar el procés a les seves necessitats.

Modalitat

Formació de caràcter presencial. Modalitat de l’acompanyament posterior pendent de definir.

Lloc

Ateneu Popular 9 Barris
C/ Portlligat 11-15, 08042, Barcelona
Google Maps: https://maps.app.goo.gl/7QENFvaD34KwB3XG6

En metro: ‹M› L4 Trinitat Nova (sortida Aiguablava) - L3 Roquetes (sortida Vidal i Guasch).
En autobús: autobusos D50, 11, 60, 76, V29, H2 i N6.
En vehicle privat: Sortida 2 de la Ronda de Dalt. Els carrers dels voltants de l’Ateneu són de zona verda però no es paga des de divendres a les 20:00. També es pot trobar aparcament gratuït en zones d’aparcament properes. No està permès aparcar al carreró d’accés a l’Ateneu.

Bibliografia recomanada
  • Diverses autores (2022). Circ social i perspectiva de gènere. Una mirada compartida per transformar la pràctica. Ateneu Popular 9 Barris.
    Llibre disponible gratuïtament en format digital a circsocial.cat (català). Disponible per a compra en format físic a través del web de Neret Edicions (català o castellà).
Equip de formació

Elisabet Medina Caramés

Pedagoga nascuda a Nou Barris, activista dels moviments socials arreu, profesora de FP en el cicle d’Animació Sociocultural a Salt i formadora en temàtiques educatives i socials. El circ es va creuar a la meva vida gràcies a l’Ateneu Popular 9 Barris, on vaig formar part de l’equip de formadores i formadors de circ social, aprenent i aportant la perspectiva educativa i social i potenciant la perspectiva feminista en l’acció socioeducativa. Els processos creatius col·lectius són transformadors i durant el meu camí he compartit grans equips per transformar les nostres pràctiques.

Gemma Tadeo López

Sociòloga amb formació específica en feminismes i política migratòria. La meva experiència professional sempre ha estat al costat de l’activisme, passant pel món educatiu i del circ als moviments socials en defensa dels drets humans. Crec que és imprescindible estar el dia a dia en la base comunitària per després poder transformar les institucions.

Greta Rúas Miguélez

Formada a l’Institut Nacional de les Arts del Circ de Portugal, graduada en educació social i involucrada en moviments socials feministes i transfeministes. Treballo amb diversos col·lectius mesclant art i educació des d’una mirada feminista i anticapitalista. Entenc l’art com a eina de transformació social. El circ i el teatre social són el meu mitjà per a comunicar-me, compartir i treballar amb tot tipus de persones.

*****

Si ets professional del circ...

... subscriu-te al butlletí de la mesura Circ Comunitari II del Pla d'Impuls per estar al corrent de totes les oportunitats que oferirà mitjançant aquest formulari.

La mesura ‘Circ Comunitari II’ s'emmarca en el Pla d'Impuls del Circ 2023-2026, una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya. La mesura, gestionada per l'Ateneu Popular 9 Barris, té com a objectiu generar coneixement nou i formació en l'àmbit del circ social, així com promoure el treball en xarxa entre agents del sector i entitats de l'àmbit social.