18 de maig 2021

Taula de circ i perspectiva de gènere

L'Ateneu és l'entitat responsable de desenvolupar la mesura de circ comunitari del Pla d'impuls del Circ*, una de les 11 mesures que des de l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya es van acordar amb la Direcció General de Cultura i que s'acabarà de desenvolupar durant el 2021.

D'acord amb els objectius marcats en reunions sectorials, s'està realitzant un mapa d'entitats i projectes de circ que, tot i la seva diversitat, aspiren a fomentar el desenvolupament de comunitats i a generar impactes en la societat: circ social, creació comunitària des del circ, circ en accions humanitàries, circ en el sistema educatiu formal, etc. La intenció d'aquest esforç és donar visibilitat al sector i ajudar a enxarxar-lo, de cara a generar intercanvis de coneixement i construir estratègies d'acció compartides. Si participes en algun projecte que encaixa en aquest perfil i que es realitza a qualsevol punt del territori català, no dubtis a contactar-nos! (recerca@ateneu9b.net).

D'altra banda, s'han configurat tres taules de treball orientades a desenvolupar pensament i recursos pràctics sobre temàtiques específiques, com per exemple la relació entre el circ i la diversitat funcional. El passat dissabte dia 8 de maig es van reunir a l'Ateneu les integrants de la taula de circ i perspectiva de gènere, configurada per 6 expertes vinculades al circ, el feminisme i l'educació: Gemma Tadeo, Estíbaliz Sanchis, Anna Rubió, Greta Rúas, Eli Medina i Sonia Ganza.

El grup va començar a treballar a principis d'any, de forma telemàtica, amb l'objectiu d'elaborar recomanacions per facilitar la implementació de la perspectiva de gènere en projectes de circ social. Durant aquestes sessions prèvies van sorgir moltes preguntes, entre elles: Com abastar i sintetitzar una qüestió tan ampla sense caure en la superficialitat? Quins temes caldria prioritzar? Com situar la qüestió en el context del circ social i per què és important fer-ho? A qui ens volem dirigir i quines poden ser les seves necessitats? Quin format hauríem de donar a la documentació resultant per fer-la atractiva i accessible?

El grup va acordar que els materials haurien de ser útils i pràctics, especialment, per als formadors i formadores. Acceptant les limitacions de l'actual procés de treball, la intenció és que els recursos que es generin serveixin com a estímul pels equips que tenen interès a implementar la perspectiva de gènere en els seus projectes, de cara a obtenir una guia bàsica de què fer i com fer-ho, amb algunes petites receptes que serveixin de suport. Que es puguin familiaritzar amb conceptes i processos com la coeducació, la gestió de les violències o els espais de cures, en el marc de tallers i processos creatius amb grups de qualsevol perfil i edat. I, alhora, facilitar referències a altres recursos amb els quals aprofundir en temes específics i complementar, per tant, els continguts elaborats pel grup de treball.

Els materials resultants d'aquest procés es compartiran públicament en jornades que se celebraran a la tardor, així com de forma oberta i gratuïta per internet, de cara a facilitar-ne la difusió i l'accés. Us anirem informant de com avança tot plegat.

 

*El Pla d’Impuls del Circ 2019-2022 és una iniciativa del Departament de Cultura i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC). El Pla consta d’onze mesures específiques finançades pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i compta amb aportacions específiques de l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Ramon Llull, així com amb la la col·laboració del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel, L’Ateneu Popular 9Barris, La Central del Circ, La Vela de L’Estruch, la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya (XECC) i Nilak, i la complicitat de diversos municipis, entitats i equipaments de Catalunya. El Pla d’Impuls del Circ té com a objectiu principal crear un escenari d’oportunitats per a la promoció i difusió del circ en la vida cultural, social i econòmica del país i més enllà de les nostres fronteres.