1 de juliol 2019

Sputniks, circ viatger

Sputniks és un terme rus que vol dir companys de viatge, i també el nom de la companyia que formen Miquel Casserras Sol i Lara Renard García. Aquest estiu tenen previst visitar Bòsnia, Turquia i Grècia, amb la intenció de portar el circ als camps de refugiats.

En Miquel i la Lara són formadors de l'Escola de Circ de l'Ateneu i artistes de circ. La companyia neix l'any 2016 quan es coneixen cursant INEF i comparteixen la seva passió pel circ, i és precisament aquesta passió la que els ha portat a voltar pel món.
Han creuat l'Atlàntic en dues ocasions, la primera per arribar a Cuba, on realitzen un intercanvi amb l'Escuela Nacional de Circo. La segona a Cochabamba (Bolívia) i Valparaíso (Xile).
En aquests primers viatges aprenen a moure's i lidiar amb tot tipus d'institucions, així com a planificar i buscar aliances. Troben en Contaminando Sonrisas, una associació de circ sense ànim de lucre, un grup d'afinitat i suport pels seus viatges, ja sigui aconseguint material o finançament.

L'any 2018 en Miquel i la Lara aquest cop amb la companyia del Jaume Renard, germà de la Lara, decideixen dirigir-se al continent africà, concretament a Uganda. Conviuen als slams de Kampala (barris perifèrics amb alts índex de pobresa) i els camps de refugiats. Durant dos mesos coneixen diversos projectes, alguns d'ells capaços de generar companyies professionals que actuen a parcs d'atraccions xinesos. Formar part d'una d'aquestes companyies és una sortida per a les persones que habiten en els slams, i una de les poques maneres per aconseguir material per a la pràctica del circ. En aquest sentit, en Miquel ens explica que la construcció dels materials és una de les claus per a poder generar projectes més autònoms.

Aquest 2019 volen arribar fins a Bòsnia, Sèrbia, Grècia i Turquia, conèixer la realitat que s'hi viu de primera mà i transmetre-la. També intercanviar coneixements o simplement poder compartir una estona. Posar noms als rostres anònims i mantenir el contacte és clau per a tots dos i una de les parts més gratificants.

Lara i Miquel no han estat la primera generació d'artistes vinculats a l'Ateneu que han decidit agafar les maletes i travessar fronteres. Als anys noranta Desastrosus cirkus, una companyia de circ nascuda a l'Ateneu, amb el suport de Pallassos sense fronteres va visitar tres vegades Bòsnia durant el conflicte dels Balcans (1993, 1994 i 1995). Posteriorment a Nepal (1997 i 2004). L'objectiu era portar el circ a llocs on no se l'esperava.
En paraules de Lara: "Admirem a aquelles persones que s'arrisquen per a arribar a llocs recòndits per a fer un show". I és que des de l'Ateneu tenim clar que ni per les persones ni per les arts hi hauria d'haver fronteres. 

Foto de Marta Garcia.