28 de setembre 2017

MATERIALS PER a LA HISTÒRIA DE L'ATENEU // 7

Celebració del desè aniversari

«Si a la contaminación dijimos no, digamos sí a nuestra cultura!» Aquest va ser un dels lemes que va acompanyar a la celebració del 10 aniversari de l'Ateneu Popular 9 Barris. En la setmana del 27 de març al 4 d'abril de 1987 es va concentrar l'activitat que va marcar la celebració dels deu anys de vida d'aquest projecte singular, amb la inauguració d'una exposició, espectacles de tot tipus, activitats infantils, festival de rock, un partit de futbol de l'Ateneu contra l'Ajuntament, dinar popular, ball amb orquestra, diables i castell de focs d'artifici. Arribar fins allà havia estat complicat i precisament per això hi havia moltes coses per celebrar.

El conflicte amb un Ajuntament que no acabava d'acceptar la gestió directa que els veïns feien d'un equipament públic romania obert. De fet, les 500.000 pessetes de subvenció municipal promeses per celebrar l'aniversari es van veure reduïdes a 200.000, la qual cosa va ser interpretat com un càstig per part de l'administració. D'altra banda, les obres recentment acabades no havien resolt els grans problemes d'infraestructura que arrossegava l'ex planta asfàltica. No obstant això, el projecte de l'Ateneu Popular havia demostrat tenir unes fortes arrels, de la mateixa manera que altres projectes culturals i educatius que ja feia temps que estaven consolidats al territori, com l'escola Toni i Guida del veí barri de Roquetes, que aquest 1987 va celebrar el seu 25è aniversari.


Aquell aniversari de l'Ateneu havia estat precedit d'una intensa etapa de debats interns, que van deixar com a resultat una gran quantitat de documentació. Revisant l'arxiu de l'Ateneu podem trobar diversos exemplars del dossier que amb el títol «10 anys d'acció, lluita i diversió» va ser publicat per aquestes dates i que conté un valuós resum de la trajectòria de l'espai fins a aquest moment. Paral·lelament també es van produir altres textos, que coincideixen a reflectir la filosofia, els plans de futur i les motivacions que en aquells dies estaven presents en el projecte. Hem volgut reproduir un fragment d'un d'aquests textos perquè en ell s'observen els valors que van animar a l'Ateneu durant el dur transit de la dècada dels vuitanta i els reptes que va haver d'afrontar per seguir mantenint la seva aposta cultural als barris obrers de l'extrem nord de la ciutat de Barcelona.

La «Filosofia» de l'Ateneu

Partint d'un esforç col·lectiu, la gent que hem estat a l'Ateneu, ens hem proposat com a tasca fonamental la dinamització i l'estímul de la participació dels veïns i les veïnes en les pràctiques col·lectives, derivades de les seves necessitats socials, culturals, educatives i d'esbarjo. Això ho hem portat a la pràctica amb un esforç voluntarista, sense cap mena de retribució personal i escassa ajuda econòmica. Tot i així, la majoria dels actes han estat gratuïts o amb preus populars per cobrir una part del cost, perquè en els nostres barris l'índex d'atur és molt alt i la immensa majoria de la gent és treballadora i amb moltes dificultats econòmiques.

La finalitat d'aquesta acció ha estat la creació, promoció, difusió i recuperació de la pràctica col·lectiva i social de la cultura popular en totes les seves facetes. Des d'un concert de rock fins a la recuperació del carnaval. Aquí, hi entra de ple el problema de la normalització lingüística en una realitat on la immensa majoria és d'origen immigrat i castellanoparlant. Els avenços són lents, però persistents, els cartells en català, també els espectacles infantils, molts teatres, «lokals», debats, etc. Si al començament els problemes eren més greus, ara ho són ja menys.

També fruit d'aquesta política ha estat mantenir uns lligams estrets amb les diverses entitats i grups de la zona, i l'espai físic de l'equipament ha restat sempre obert a tot tipus d'iniciatives i activitats com poden ser l'organització de debats, cursets, concerts de rock o els actes que més recentment hi ha organitzat la comissió del cinquantenari de la Guerra Civil.

Noves idees

Actualment s'està muntant el grup de circ al carrer que portarà a terme tot un seguit de cursets (xanques, malabarisme, acrobàcia, monocicle, trapezi). Es tiren endavant diversos cursets (música, gralles, disseny gràfic...), un concert de rock al mes, exposicions..., i la definitiva recuperació de les festes tradicionals, intentant una adaptació a les nostres realitats, amb la imaginació i creativitat de la gent que hi participa.

Motius

Però el motiu d'aquestes breus i sintètiques ratlles és la celebració del desè aniversari del naixement de L'Ateneu Popular Nou Barris. Una celebració que desitgem que tingui un fort impacte a la zona. Una celebració de deu anys de lluites, d'il·lusions, plagada de dificultats que hem sabut superar unes vegades amb més encert que altres, però sempre amb la voluntat de recuperar unes pràctiques col·lectives, de participació de tots i totes en el fet cultural, que l'herència dels anys de la dictadura, la creació d'uns barris dormitori amb un gran dèficit d'equipaments de tota mena, ciutadans provinents de diferents indrets que provoca una falta de cohesió social, falta de tradicions i un alt índex d'atur, ens ho han posat difícil, però l'experiència ens demostra que totes aquestes dificultats són superables.