27 d'octubre 2020

El Menjador Col·lectiu

Entenem l'Ateneu com una infraestructura col·lectiva al servei de les necessitats de les comunitats que el rodegen. És per això que durant aquests mesos hem fet un treball intens per adaptar-nos a la situació canviant i obrir nous projectes. Després de realitzar una diagnosi conjunta amb les entitats del territori vàrem detectar que l'alimentació era una de les necessitats més urgents i desateses. És en aquest context on decidim, des del Grup de Treball de Territori, engegar el Menjador Col·lectiu amb l'objectiu de cobrir aquestes necessitats a través de diferents línies que vagin més enllà de l'assistencialisme i basant-nos en el suport mutu.

Una d'aquestes línies consisteix a facilitar menús diaris a persones en situacions complicades: famílies sense ajuts, persones sense feina, sense accés a cuina perquè viuen en habitacions rellogades o no en disposen al seu habitatge. La idea original era poder menjar aquest menú al mateix espai de l'Ateneu afavorint la interrelació, però actualment les restriccions no ho permeten. Tanmateix, fem un acompanyament a aquestes persones a recursos existents davant d'altres necessitats com l'habitatge i també les convidem a participar als projectes del territori per tal de crear vincles i enfortir els llaços, creant espais de confiança on no siguin números, sinó persones amb nom i cognom. Tot plegat amb la coordinació de les Xarxes de Suport de Roquetes i Trinitat Nova.

Ara per ara, el projecte té una durada de 2 mesos, des del 19 d'octubre fins al 19 de desembre i estem servint més d'una vintena de menús diaris. Som conscients que són moltes les persones que s'estan quedant fora i que tenim un període curt de temps vinculat a una subvenció de l'Ajunament de Barcelona. En aquest sentit seguim buscant recursos i fórmules per a poder arribar a més gent durant més temps. Disposem d'una llarga llista d'espera que només podrem atendre a mesura que la situació de les persones ateses canviï.

No podem desvincular aquest projecte del context en el qual ens trobem. La restricció de drets, una crisi multicausal o la despossessió material de les classes populars, és a dir, del capitalisme. És per això que enfoquem aquest projecte més enllà de l'assistència, convençudes que som capaces d'establir relacions de confiança basades en el suport mutu.

El projecte és possible gràcies al treball conjunt del Grup de Treball Territori de l'Ateneu, l'equip de bar-restaurant, les Xarxes de Suport de Roquetes i Trinitat Nova i totes les entitats que han participat en la diagnosi que ho estan fent en la detecció i acompanyament de persones.
El Grup de Treball Territori és el que vetlla per tal que les activitats de l'Ateneu tinguin una perspectiva territorial. És un grup obert on tothom pot participar, només cal que ens contacteu.