19 de desembre 2017

Efemèride 10: Un circ per a cada Hivern

Fa més de dues dècades que desembre omple d'activitat l'Ateneu Popular 9 Barris. El motiu és la sempre esperada proposta artística que el Circ d'Hivern presenta per aquestes dates.

La creació del Circ d'Hivern va ser fruit de l'evolució de la nova escena circense sorgida a Barcelona a finals de la dècada dels vuitanta i de la intima relació d'aquesta amb l'Ateneu. Durant aquell període, diverses artistes i companyes emergents van fer servir l'espai per trobar-se, assajar i crear els seus nous muntatges. El moment d'expansió del sector donaria lloc al naixement, el 1991, de l'Associació de Circ de Catalunya (ACC), que va instal·lar la seva seu a l'Ateneu.

Aquest ús de l'espai es va aturar durant les llargues obres que van tancar l'Ateneu entre març de 1991 i l'octubre de 1994. Mesos després del tancament, l'ACC començaria a celebrar la primera Festa del Circ al Parc de la Ciutadella. És en el context d'aquest esdeveniment quan agafaria forma un model d'espectacle pensat per propiciar que els i les artistes poguessin presentar els seus números d'una manera integrada: el Combinat de Circ.

Quan l'Ateneu es va reinaugurar, aquesta fórmula es va traslladar a la nova programació de l'espai amb bons resultats. El Combinat de Circ estrenat el maig de 1995 va permetre comprovar les possibilitats d'ajuntar un grup d'artistes per produir un espectacle. Sota la mirada còmplice d'un director, els artistes donaven forma a un espectacle fresc i quasi sempre irrepetible. D'aquesta manera es va crear pel Nadal d'aquell any un espectacle de circ adreçat a tot tipus de públic, demanant l'ajuda de la companyia l'Avalot així com d'altres artistes propers a l'Ateneu. Així va sorgir "Esplèndid", el primer Circ d'Hivern, que seria molt ben rebut per un públic de gairebé 3.500 espectactadors. 



L'èxit d'aquesta nova proposta va ser determinant per acabar de consolidar el projecte cultural de Bidó de Nou Barris. Eren moments d'incertesa. El repte de gestionar un equipament de les dimensions i característiques de l'Ateneu reformat va estar molt present llavors, davant l'aposta d'un sector de l'administració que contemplava l'externalització de serveis públics, amb la possibilitat que la gestió del nou Ateneu pogués passar a les mans d'una empresa amb ànims de lucre. Amb el Circ d'Hivern, en uns moments a més en els quals a Barcelona no hi havia gaires espais d'exhibició de circ, l'Ateneu va acabar de demostrar la seva capacitat de gestionar vint dies seguits d'espectacles, amb visites de col·legis i el treball imprescindible de les persones voluntàries. El Consell de Districte va haver de reconèixer definitivament la capacitat del projecte de Bidó de Nou barris per fer-se càrrec de l'equipament.

A partir de llavors, la història del Circ d'Hivern aniria desenvolupant els trets bàsics que encara manté. Entre ells cal destacar el foment de la creació de companyies estables professionals relacionades amb el circ, oferint propostes inèdites i de qualitat adreçades a tot tipus de públic.
Fantàstic, Zog, el planeta de Zog, i Celobert, van ser les següents propostes que van anar omplint el teatre a mesura que l'àmbit de la creació agafava més pes al projecte, fins al punt que des de l'Ateneu van sortir dues importants propostes creatives pel nadal del 2000. A més del ja tradicional Circ d'Hivern, que aquell portaria per títol "La terra és blava com una taronja", es faria "A banda", una co-producció circense amb el Teatre Nacional de Catalunya.

Les propostes de 2001 (Casaboja), la de 2002 (Ulls clucs) i, en particular, La plaça dels prodigis a 2003, van suposar un creixement progressiu d'assistents. Fins a aquest moment els espectacles naixien i morien a l'Ateneu. El salt en la projecció exterior del Circ d'Hivern arribaria el 2004 amb Klezmer, un espectacle que va rebre molt bones crítiques i va tenir molt d'èxit entre el públic. A partir d'aquell 9è Circ d'Hivern, la producció pròpia es va començar a consolidar finalment com una part del projecte Ateneu. Arran de l'èxit de Klezmer, es va plantejar la creació d'una estructura de gestió especifica amb dues persones contractades, consolidant a l'Ateneu com a veritable factoria de circ. L'èxit de Klezmer es repetiria amb la proposta pel 2005, Rodó, guanyadora del Premi Nacional de Circ 2006, atorgat per la Generalitat de Catalunya i del Premi a la creativitat de les Arts Escèniques, atorgat per la Federació d'Ateneus de Catalunya. Aquell any l'Ateneu va tenir, per primera vegada, presencia amb les seves produccions als festivals Grecs, Temporada Alta i a la Fira de Tàrrega. De fet, El Circ de Sara, el següent espectacle del Circ d'Hivern va rebre el Premi San Miguel al Millor Muntatge en Sala de l'edició 2006 del Festival de Tàrrega.

 



Propostes com Clik!s, Oníricus i Limbus van omplir el teatre durant els successius hiverns, arribant als més de 8.500 espectadors. El 2010 una proposta arriscada com la que va representar Circumstàncies, al 15è Circ d'Hivern va guanyar el Premi a la Millor Direcció (Ricardo Gallardo) als Premis de Circ de Catalunya que organitza la revista Zirkólika. Amb aquest Circ d'Hivern es va tancar novament l'Ateneu per començar unes noves obres i per aquest motiu l'edició de 2011 es va desenvolupar al Mercat de les Flors, amb molt d'èxit malgrat la dificultat de canviar la seva ubicació tradicional. Posteriorment aquella proposta, "Maravillas", obtindria la menció especial del públic al Festival FETEN 2013.

El context de retallades que també va afectar durament al sector cultural planejaria per sobre de les edicions 17è i 18è del Circ d'Hivern, les d' El Dorado i AAArt!, fins al punt que aquesta última va estar en perill per la falta del suport de la Generalitat de Catalunya. Davant la incertesa creada per l'actitud de l'administració catalana, el maig de 2013 Nou Barris Cabrejada va convocar una manifestació a plaça Sant Jaume per demanar que no es retallés la cultura. La pressió va funcionar i a partir de llavors les edicions següents han aconseguit consolidar el compromís de l'Ateneu Popular 9 Barris amb el circ. F.I.R.A, Garbuix i Invisibles han tingut bona acollida i recorreguts més o menys amplis després de sortir del lloc a on van ser creats.



Soterrani Còsmic, la 22a edició del Circ d'Hivern, és per tant successora d'una llarga història de compromís amb la creació circense. Una història que ha arrelat amb força al mateix lloc a on un dia es va destruir una contaminant fàbrica d'asfalt per decidir produir art i cultura per a tota la ciutat.