2 de febrer 2021

BUSQUEM SUPORT PEL MENJADOR COL·LECTIU

Amb l'inici nefast d'aquest nou curs 2020-2021, ens hem adaptat a la nova situació creada per la pandèmia potenciant la tasca social tan necessària perquè entenem l'Ateneu com una infraestructura col·lectiva al servei de la comunitat. En un districte tan afectat per la crisi econòmica com és el nostre, de necessitats, n'hi ha moltes. En aquest context, hem decidit engegar el Menjador Col·lectiu, amb l'objectiu de cobrir necessitats alimentàries, intentant fugir de l'assistencialisme i transitar cap a una cultura comunitària basada en el suport mutu. Treballem en xarxa amb les diferents entitats i agents del territori, especialment amb les Xarxes de Suport Mutu de Roquetes i Trinitat Nova.

Des del Menjador Col·lectiu de l'Ateneu Popular 9 Barris hem atès a persones que tenen dificultats per cuinar, perquè viuen en habitacions rellogades o amb dificultats per tenir subministraments energètics; a persones que es troben soles; i a famílies que no han pogut accedir als ajuts de l'Administració. Hem servit un menú diari a aquestes persones que consta de dos plats i postres, variat, saludable, abundant i gustós, que és el mateix menú que servim a l'Ateneu, cuinat per les experimentades cuineres del bar, que ja fa més de deu anys que serveixen menús diaris de qualitat. A més a més, es fa un seguiment de les persones participants en el projecte: es treballa per crear vincle amb elles i se les acompanya a altres recursos que puguin respondre a necessitats concretes, com per exemple, a la Xarxa de 9Barris Acull si és una necessitat vinculada amb la regularització de la situació administrativa o al Punt d'Assessorament Energètic, si és per un tema vinculat amb subministraments energètics. D'altra banda, també es convida a l'agenda d'activitats comunitàries i s'acompanya a participar a les xarxes de voluntariat, tant de l'Ateneu com del territori.

Entre el 19 d'octubre i el 19 de desembre hem pogut dur a terme aquest projecte amb una subvenció de l'Ajuntament de Barcelona. Després hem pogut allargar el projecte durant dues setmanes més gràcies a una aportació de la Xarxa 9 Barris Acull, entitat del districte. En aquest temps ja s'han començat a crear vincles amb les persones participants i el feed-back ha sigut molt bo, tant per part de les mateixes usuàries com de les xarxes de suport mutu. Durant aquests tres mesos hem donat 1.226 menús, hem atès 35 persones, 11 de les quals s'han quedat a l'atur arran de la pandèmia. Són famílies senceres, dones amb fills a càrrec i persones amb situació administrativa irregular o sense llar. La majoria d'elles dels barris de Roquetes i Trinitat Nova.

Per exemple, hem atès a una dona jove amb tres fills que es va quedar sense feina a l'abril. Tenia tres rebuts impagats de llum i la vam acompanyar al Punt d'Assessorament Energètic per evitar un tall de subministrament.

Hem acompanyat una dona, amb una persona depenent a casa, que no ha pogut continuar treballant després de les fortes seqüeles que li ha deixat passar la COVID-19. Tot i l'esforç físic que suposava venir cada dia a l'Ateneu a buscar els menús, s'ha acabat vinculant a la Xarxa de Suport del barri.

Un altre exemple és un jove originari de Granada, que malgrat tenir estudis universitaris, treballava al sector turístic. Es va quedar sense feina i ara ha hagut de demanar acollida a casa d'un amic. No sap si podrà seguir vivint a Barcelona, tot i haver generat vincles i amistats.

I més exemples, com un jove amb situació irregular administrativa, que per sobreviure el dia a dia necessita està unes hores a la porta d'un supermercat demanant; o un home que van desnonar i no li ha quedat cap altra sortida que habilitar una cabana de fusta a Collserola per malviure-hi.

Són històries de persones que han patit i estan patint la crisi socioeconòmica a la pròpia pell. Totes elles han arribat a l'Ateneu derivades per les Xarxes de Suport Mutu, amb les que treballem colze a colze. Ara tota aquesta tasca i tots aquests nous vincles comunitaris han quedat aturats per falta de finançament. Som conscients que això no es pot permetre i també que són moltes les persones que s'han quedat fora del projecte. En aquest sentit seguim buscant recursos i fórmules per a poder arribar a més gent durant més temps. Però aquesta gent no es pot anar esperant, mentre les administracions van traient ajuts i subvencions en comptagotes.

Per tot això, fem una crida a totes les persones i entitats que puguin i vulguin fer donacions, com ha fet la Xarxa 9 Barris Acull, per poder continuar amb aquest projecte de Menjador Col·lectiu, tan necessari en aquests moments en els quals encara no s'intueix la fi d'aquesta forta crisi. Avui més que mai aquestes persones necessiten la vostra solidaritat i del vostre suport. Comptem amb vosaltres, gràcies per endavant.

Per a més inforamció poseu-vos en contacte amb nosaltres amb un correu a info@ateneu9b.net o trucant-nos al 93 350 94 75.