12 de novembre 2018

12 mesos, 12 històries

Podeu consultar totes les entrevistes aquí.

Continuem el projecte 12 mesos, 12 històries. De gener a desembre de 2018 entrevistarem a professionals del circ social d'arreu, recollint diferents realitats i experiències amb la intenció de donar veu i visibilitat a la gent que treballla sobre el terreny.

Les entrevistes les publicarem en català i castellà (al final trobareu l'altre versió). 

El mes de novembre entrevistem a Merche: pallassa, directora i pedagoga. Inquieta i apassionada. Ensenya, aprèn i viu amb el clown, el que l'ha portat a trepitjar múltiples escoles, festivals i molts altres països portant el circ a la maleta.

Vivim en l'era de les noves tecnologies. Pots fer una BIO de tu a 140 caràcters. Com un tuit.

Nascuda Riojana, Barcelonina d'adopció. Inquieta i curiosa. Parlaria amb els fanals si no tingués amb qui parlar, necessito explicar, expressar-me. M'encanta la gent

Què és per a tu el circ social? Una definició?

Personalment, part de la base que el teatre i el circ en si mateixos són fets socials.
M'agrada pensar que el que avui anomenem circ social és només una forma més de democratitzar la cultura, de posar a l'abast de tots i totes (no m'agrada el terme classes socials) la possibilitat d'expressar, aprendre i aprehendre en un àmbit igualitari.

I et dediques a això per què ...

Per casualitat. He tingut la fortuna que la vida poc a poc em col·loqués en el camí del pallasso i la docència. Quan vaig començar a fer teatre jo volia ser una gran dramàtica ..., però només aconseguia rialles i això em frustrava, fins que vaig fer el meu primer curs de clown i llavors vaig entendre que el meu llenguatge era un altre.
No podria fer una altra cosa, de debò, crec que estic fent just el que he de fer. No només és el meu ofici, també la meva passió i la meva manera de veure la vida. La meva feina és la meva privilegi

En l'actualitat, ¿treballes en alguna cosa relacionada amb el circ social?

La meva especialitat és la docència del / la paies @, fa set anys que vaig fundar El Rinclowncito, un espai de formació, entrenament i reciclatge tant per a aquells que s'acosten per primera vegada, com per a col·lectius professionals de caràcter clarament social com Pallapupas, Desgabelladas i Fundació Doctora Clown de Colòmbia entre d'altres. Des de fa uns anys també formo part de l'equip docent del Màster "art per a la transformació social, la inclusió i el desenvolupament comunitari: Mediació Artística", de la Facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona, ​​en l'especialitat de Clown aportant des de la meva experiència en terreny. (PsF, Fundació Doctora Clown Colòmbia, etc.)

Què creus que necessita el circ social com a sector professional?

Rigor, especialització, respecte, llocs de trobada per compartir experiència i tractar de no morir en l'intent en tractar de regular-lo.

Què milloraries de la formació que rebem les professionals del circ social?

Experiència en terreny si pot ser de la mà dels que porten més temps fent aquesta feina. El social és un territori extremadament sensible i es necessita a més de formació teòrica i pràctica, gent ben moblat per tractar amb els destinataris, amb les diferents realitats que es van a trobar, perquè puguin i sàpiguen enfrontar-ho des de la humanitat i el respecte.

La idea d'aquestes entrades és visibilitzar a altres professionals del circ social. Hi ha alguna referent per a tu, o alguna cosa que ens vulguis explicar ...

Sens dubte, Juanillo, tota la gent de Desastrosus Circus i l'Escola Infantil de Circ de 9Barris. Per a mi són un referent.

 

[CAST]

Merche, pallassa, directora i pedagoga. Inquieta i apassionada. Ensenya, aprèn i viu amb el clown, el que l'ha portat a trepitjar múltiples escoles, festivals i molts altres països portant el circ a la maleta.  

Vivimos en la era de las nuevas tecnologías. Puedes hacer una BIO de ti en 140 caracteres. Como un tuit.

Nacida Riojana, Barcelonina de adopción. Inquieta y curiosa. Hablaría con las farolas si no tuviese con quien hablar, necesito contar, expresarme. Me encanta la gente

¿Qué es para ti el circo social? ¿Una definición?

Personalmente, parto de la base de que el teatro y el circo en si mismos son hechos sociales.

Me gusta pensar que lo que hoy llamamos circo social es solo una forma más de democratizar la cultura, de poner al alcance de tod@s (no me gusta el termino clases sociales) la posibilidad de expresar, aprender y aprehender en un ámbito igualitario.

Y te dedicas a esto por qué…

Por casualidad. He tenido la fortuna de que la vida poco a poco me colocase en el camino del payaso y la docencia. Cuando empecé a hacer teatro yo quería ser una gran dramática..., pero solo conseguía risas y eso me frustraba, hasta que hice mi primer curso de clown y entonces entendí que mi lenguaje era otro.

No podría hacer otra cosa, en serio, creo que estoy haciendo justo lo que tengo que hacer. No solo es mi oficio, también mi pasión y mi forma de ver la vida. Mi trabajo es mi privilegio

En la actualidad, ¿trabajas en algo relacionado con el circo social?

Mi especialidad es la docencia del/la payas@, hace siete años que fundé El Rinclowncito, un espacio de formación, entrenamiento y reciclaje tanto para aquellos que se acercan por primera vez, como para colectivos profesionales de carácter claramente social como Pallapupas, Descabelladas y Fundación Doctora Clown de Colombia entre otros. Desde hace unos años también formo parte del equipo docente del Máster “arte para la transformación social, la inclusión y el desarrollo comunitario: Mediación Artística”, de la Facultad de Educación de la Universidad de Barcelona, en la especialidad de Clown aportando desde mi experiencia en terreno. (PsF, Fundación Doctora Clown Colómbia, etc.)

¿Qué crees que necesita el circo social como sector profesional?

Rigor, especialización, respeto, lugares de encuentro para compartir experiencia y tratar de no morir en el intento al tratar de regularlo.

¿Qué mejorarías de la formación que recibimos las profesionales del circo social?

Experiencia en terreno a poder ser de la mano de los que llevan más tiempo haciendo este trabajo. Lo social es un territorio extremadamente sensible y se necesita además de formación teórica y práctica, gente bien amueblada para tratar con los destinatarios, con las distintas realidades que se van a encontrar, para que puedan y sepan enfrentarlo desde la humanidad y el respeto.

La idea de estas entradas es visibilizar a otros profesionales del circo social. Hay alguna referente para ti, o algo que nos quieras contar…

Sin duda alguna, Juanillo, toda la gente de Desastrosus Circus y l‘Escola Infantil de Circ de 9Barris. Para mí son un referente.